Månedlig begrepstematikk

Hovedsider:

statendetermeg.no

12worldview.com

torgerjacobsen.no

Program:

Realisme i kontrast til idealisme (Begrepsdiskusjoner)

18.9.24: Begrepsamtalene tar i høst nå tak i ulike stemninger innenfor realisme og den motsatte verdensanskuelsen på våren med idealisme. Mens Bjørnstjerne Bjørnson valgte «rabalder» i sitt «aprildikt», og så fremmet en form for idealisme, er dog fred allikevel det beste nå i oktober ! (bevisst realisme).

Vi fordyper oss i verdensanskuelser som har sine rake motsetninger, og som igjen kan sees oppimot motsetninger gjennom månedene i årsløpet. Sjangeren vi tar utgangspunkt i er «idiomer» eller faste uttrykk. Med idiomer som stikkordsform kommer samtalen ofte fort i gang da disse faste utrykkene er innarbeidet i språket hvor vi helst vil forstå dem helt ut.  Nedenfor er listet opp temaer hver fredag kl.11-13 fremover i oktobertiden.  (Sted Frivilligsentralen på Sagene se opplysninger:

Med tanke på FN dagen; «våre land, vår fremtid» er spørsmålet hvordan bla. fred kan skapes, og at begrepene må fattes som den ro og orden som ligger bak ordene vi bruker. Det er altså et møysommelig erkjennelses- og samtalearbeid, hvor deltagerne kan «slippe katten ut av sekken», og derved oppdage synonymer og antonymer som kan settes frem under de enkelte temamotsetningene.

 Vi berører gjerne aktuelle livsområder i samtalen, alt ettersom deltagerne trekker frem eksempler og som viser seg konkret for de andre. I løpet av de to årene som begrepsamtalene er utført, har det i liten grad vært nødvendig med noe særlig innledning. Foredrag har vi aldri. Etter å ha valgt sjangeren «idiomer», går vi så og si lett rett på sak. «Justisen» i dette fører til at ordstyrer ikke ofte behøver å gripe inn. Begreper er langt mer inkluderende enn vi vanligvis tenker om dem, og de kan strekkes langt. Vi blir bevisste på at begreper er avgrensninger, men samtidig som «strikken tøyes for langt» har vi «assosiasjoner». Et begrep hopper da over i et annet begrep, noe som da bør unngåes.

Målet i oktober er å ta innover seg realisme, eller den reelle verdensbetraktning, som altså har sin motsetning i det ideelle og det utopiske. Hva som lever i det reelt virkelige er samtidig vanskelig å forstå, hvis vi ikke samtidig språklig bearbeider idealismen.

Uke 38: 20. september (fenomenalistisk verdensanskuelse) Dra dit pepper´n gror i motsetning til Kinn mot kinn. 

Uke 39: 27. september (fenomenalistisk verdensanskuelse) Komme til hektene i motsetning til Ugler i mosen.

Uke 40: 4. oktober (realistisk verdensanskuelse) Den nakne sannhet i motsetning til Sveve opp i skyene.

Uke 41: 11. oktober (realistisk verdensanskuelse) Ikke være høy i hatten i motsetning til Høy sigarføring.

Uke 42: 18. oktober (realistisk verdensanskuelse) Rettelse: Lang historie kort i motsetning til Borti staur og vegger.

Uke 43: 25. oktober (realistisk verdensanskuelse) Høre en knappenål falle i motsetning til Hundefrokost.

Uke 44: 1. november (dynamisk verdensanskuelse) Sommerfugler i magen i motsetning til å ha Is i magen.

opp

Midt i malen.