Eksempel på ett begreps omgrep

Redigert 7.9.24:

Begreper kan strekkes, derfor er det mange synonymer til ord som hører innunder samme begrep. Nedenfor er et eksempel på dette. På nynorsk har man kallt begrep «omgrep» noe som blir upresist, og er derfor feil. Omgrep kan oversettes med det «å omfatte» (omfatning). Med det blir et begrep vidt, noe som i seg selv gjør at det kan strekkes.

Et annet ord for begrep er det å definere (definisjon). Man har blandet sammen «tydning» (konklusjon) med begrep. Med tydning får vi en spiss forståelse av et enkelt ord. Slik sett blir det mange ord i verden, og ordmengden forvirrer oss. Definisjon eller begrep derimot er en avgrensning, slik at innenfor denne kan de «spisse» tydningsordene samles og vise noe av begrepsbredden. Pga tydningen har man neglisjert begrepets strekkeevne, og ment at strikken strekkes for langt. Det kan også veldig lett skje når vi jakter på begrepet. At man hopper ut av begrepet kalles det «assosiasjon». Begrepene er tross dette altså omgripende og blir universelle. Det universelle er omfangsrikt og tar med hele kosmos (makro og mikrokosmos). Universalstrid hadde vi på 1200 tallet, men striden har fortsatt idag sålenge «tydningen» (konklusjonen) blir forvekslet med begrepet (definisjonen) av ordene.

Ett begrep er valgt her, og har eksempelvis tydninger som: Hjelp, » låne deg en hånd», assistere, forskjønne, pryde, bistå, pynte, løfte, heise, flagge, oppmuntre, hedre, ære, fremme, promotere, støtte, elevere, redde, spare, ynde, lønne, fortjene, tilfredstille, «leve opptil».
På engelk: abetment, assist, boost, collaboration, comfort, facilitation, furtherance, give hand, lift, pride, reinforcement, sustenance.

Det finnes flere i det vide og breie. Ivar Aasen kan således ha overdrevet da han omdefinerte begrep til omgrep?

Bildeinfo a147

Hovedsider:

12worldview.com

statendetermeg.no

torgerjacobsen.no

opp

Midt i malen.