På tysk finnes lenker til opphavs-fremstillingen, samt litteraturhenvisninger
Dette er den engelskspråklige siden med lenker, videosnutter, og litteraturhenvisninger:
I 2014, 100 år etter den 1. presentasjonen av 12 verdensanskuelser, kom idéen om å lage spill og kortstokker utifra begrepene som ble skissert den gang. Språket med ord og begreper er organisert på en logisk måte som det lar seg anskueliggjøre hvor altså ord og uttrykk kan representere hvert sitt begrep i den store sammenhengen. Etableringen av prosjektet har således tatt tid imens begrepsdiskusjoner og samtaler har vært ført regelmessig over et par år nå. En kortstokk kallt; «forspill» er gitt ut i begrenset antall fra høsten (2023). Seminarer og nye kortstokkutgivelser vil følge på. Kunngjøringer vil skje og oppdateres ifra sidene her.
Presentasjon av prosjektet og produktsalg i:
De 12 verdensanskuelse presentert i en sirkel. Navnene på noen av anskuelsene kan avvike fra den første tyske orginale navnsettingen. Etterhvert som de 12 blir lenket til hvert sitt område på denne siden, vil også den norske navnbruken bli gjort rede for:
Materialisme
Objektivisme Sensualisme
Rasjonalismen Fenomenalismen
Idealisme < – > Realisme
Psykisme Dynamisme
Essensialisme Monadisme
Spiritualisme
Disse tolv verdensanskuelsene er her stillt opp som en klokkeskive. Det kan like gjerne være som Zoodiaken eller månedene i året. Øverst er kl.12 eller om man vil Juli måned. Nederst er kl.6 eller Januar. Materialisme og Spiritualisme er motsetninger, slik vi forestiller motsetningen mellom Juli og Januar. Følger vi kretsen er diameteren motsetningen mellom hvert par.
Benevnelsene for hver verdensanskuelse kan avvike ifra den orginale som kommer frem på den tyske siden. Når verdensanskuelsene er lenket, vil benevnelsen forklares nærmere.
Til de 12 verdensanskuelsene er det 7 bestemmelser/stemninger med hvert sitt uttrykk. Gnosis – Logos – Voluntarisme – Empirisme – Mystikk – Transcendentalisme – Okkultisme. Vi ender da med 12 x 7 verdensanskuelsesnyanser som utgjør hvert sitt begrep.
Er språkprosjektet som forklarer hele det språklige og begrepsmessige sammenhengen som altså utgjør 84 begreper.
De følger 3 betoninger som viser hvordan ord blir konkludert (tydet); Naturalisme – Teisme – Intuisme. I alt viser dette hvordan begrep og ord er forskjellige, men at begreper kan strekkes; vi får drøssevis av synonymer (ensbetydende ord) inne i hvert begrep.
—
Opp: